
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a subliniat că reuniunea la vârf din Marea Britanie a avut loc într-un context marcat de evoluţii semnificative de securitate, în special cele conexe crizei din Ucraina, de relevanţă majoră pentru România, menţionând însă şi situaţia precară de securitate din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, pe fondul recrudescenţei fenomenului terorist.
În intervenţia sa, ministrul Titus Corlăţean a trecut în revistă rezultatele Summit-ului NATO şi a subliniat deciziile Alianţei privind consolidarea apărării colective, inclusiv prin adaptarea strategică a Alianţei şi concentrarea pe evoluţiile din proximitatea flancului estic. A menţionat importanţa pentru ţara noastră a stabilirii unui comandament NATO în România, precum şi creşterea atenţiei Alianţei faţă de regiunea Mării Negre, considerată de NATO o componentă importantă pentru securitatea euro-atlantică.
În context, ministrul afacerilor externe a evidenţiat rolul României în materializarea deciziilor Aliate pentru consolidarea securităţii dimensiunii sudice a flancului estic a NATO, inclusiv în ceea ce priveşte aprofundarea cooperării cu partenerii, între care un loc special îl ocupă Republica Moldova. În acelaşi timp, a pledat pentru continuarea politicii NATO a uşilor deschise în vederea consolidării legăturilor dintre NATO şi cei patru aspiranţi la aderare, între care Georgia şi Muntenegru sunt cei mai avansaţi din punctul de vedere al nivelului de pregătire.
Ministrul afacerilor externe a arătat că prioritatea României în perioada următoare va fi continuarea demersurilor pentru implementarea completă şi în termen a deciziilor adoptate de liderii Aliaţi, în special în ceea ce priveşte consolidarea prezenţei NATO în România.