Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 23 iunie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Luxemburg.

 Agenda discuţiilor a avut drept punct principal situaţia din Ucraina, alături de ultimele evoluţii din Irak, Siria şi Libia.

În cadrul discuțiilor privind evoluțiile din Ucraina, noul ministru de externe, Pavlo Klimkin, a prezentat omologilor săi din statele UE prevederile planului de pace lansat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Şefii diplomaţiilor europene au afirmat sprijinul pentru implementarea cât mai rapidă a iniţiativei de pace a acestuia, în scopul restaurării unităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Au reiterat îngrijorarea faţă de activităţile grupărilor separatiste din estul ţării şi au solicitat Federaţiei Ruse să acţioneze cât mai rapid pentru punerea în aplicare a planului de pace, inclusiv prin măsuri de blocare a tranzitului ilegal de combatanţi şi armament înspre Ucraina, de convingere a grupărilor separatiste pro-ruse să îşi înceteze acţiunile violente şi să predea armele, precum şi de anulare a mandatului adoptat de Consiliul Federaţiei privind utilizarea forţei militare pe teritoriul Ucrainei.

Au reiterat posibilitatea înăspririi regimului de sancţiuni în cazul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei. Totodată, statele membre au salutat elaborarea, de către structurile abilitate ale Consiliului UE şi Comisiei Europene, a măsurilor concrete de punere în practică a poziţiei UE de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeii de către Federaţia Rusă. A fost adoptată decizia de înfiinţare a unei misiuni civile sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), cu atribuţii în domeniul reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.

Miniştrii de externe ai UE şi-au exprimat satisfacţia pentru apropiata semnare, la Consiliul European din 27 iunie 2014, a ultimelor capitole ale Acordului de Asociere (AA) UE-Ucraina, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA), precum şi pentru semnarea integrală a AA/DCFTA cu Republica Moldova şi Georgia, în marja aceleiaşi reuniuni.

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a exprimat sprijinul pentru planul de pace avansat de preşedintele Petro Poroşenko şi a reiterat necesitatea ca Federaţia Rusă să întreprindă toate măsurile necesare în acest sens. A exprimat susţinere pentru formularea de abordări ale UE în relaţia cu F. Rusă care să răspundă adecvat acţiunilor Moscovei în Ucraina.

A salutat decizia de semnare, la Consiliul European din 27 iunie, a capitolelor finale ale AA/DCFTA UE-Ucraina, alături de semnarea integrală a AA/DCFTA cu Republica Moldova şi Georgia, ca rezultat al angajamentului ferm demonstrat şi rezultatelor substanţiale obţinute de aceste state în parcursul lor european. În context, a reiterat imperativul unei susţineri puternice din partea Uniunii a partenerilor estici performanţi, cum sunt R. Moldova şi Georgia.

În marja discuțiilor ministeriale, şeful diplomației române a avut o întrevedere bilaterală cu noul ministru ucrainean al afacerilor externe. Cei doi oficiali au convenit impulsionarea dialogului bilateral şi accelerarea procedurilor în vederea finalizării Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră. Totodată, ministrul român i-a adresat omologului ucrainean invitația de a participa la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

În cadrul schimbului de opinii privind Vecinătatea Sudică, miniştrii UE şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de situaţia din regiune, în special în contextul recentelor atacuri declanşate de gruparea teroristă Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS) pe teritoriul irakian. Au reiterat sprijinul ferm al UE pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului şi au subliniat necesitatea generării unei soluţii politice la actuala criză, care să includă toate grupările etnice şi confesionale irakiene. Discuţiile au mai vizat evoluţiile politice şi de securitate din Libia, perspectivele acţiunii UE, inclusiv în cooperare cu alţi actori internaţionali, precum şi implicaţiile umanitare pentru statele membre UE ale situaţiei din teren.

Consiliul şi-a exprimat, în unanimitate, susţinerea pentru procesul de tranziţie democratică din Libia, a salutat decizia de organizare a alegerilor legislative la 25 iunie 2014 şi a subliniat importanţa desfăşurării scrutinului într-o manieră paşnică, transparentă şi credibilă, astfel încât acesta să ducă la formarea unui legislativ reprezentativ şi a unui guvern legitim. Alături de omologii săi europeni, ministrul român de externe a susţinut transmiterea de mesaje unitare ale UE privind angajamentul ferm faţă de stabilitatea şi securitatea Irakului. A subliniat necesitatea unui proces de reconciliere naţională, care să ducă la formarea unui guvern reprezentativ pentru toate regiunile şi componentele societăţii irakiene. Totodată, şeful diplomației române a informat succint asupra convorbirilor cu autoritățile din Ierusalim şi Ramallah din 22 iunie şi a făcut referire la implicațiile crizei generate de acțiunile grupării teroriste ISIS asupra întregii regiuni.

În plenul Consiliului, ministrul Titus Corlăţean a făcut o informare privind desfășurarea la București, la 20 iunie 2014, inclusiv în pregătirea Summitului SEECP, sub egida Președinției române –  în – exercițiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), a reuniunii miniștrilor de externe din statele participante. În baza mandatului primit de la participanții la proces, a exprimat sprijinul României şi al regiunii pentru acordarea statutului de candidat pentru Albania. Totodată, a subliniat că între prioritățile Președinției române a SEECP s-a aflat consolidarea caracterului cuprinzător al SEECP şi, în acest sens, a relevat pașii concreți întreprinși pentru confirmarea implicării Pristinei la toate nivelele şi activitățile procesului.

În marja reuniunii CAE, ministrul român a avut şi o întrevedere cu noul său omolog ungar, convenindu-se între altele realizarea unei întâlniri bilaterale în perioada următoare.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *