Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a deschis astăzi, 23 iunie 2014, Conferinţa regională dedicată securităţii cibernetice ”Impactul ameninţărilor cibernetice globale – evoluţii şi perspective la nivel regional”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe la sediul MAE.

 În discursul susţinut, Bogdan Aurescu a trecut în revistă principalele obiective ale conferinţei, contribuţia României la eforturile internaţionale privind asigurarea securităţii cibernetice şi dimensiunile colaborării internaţionale în acest domeniu. Oficialul român a subliniat necesitatea dezvoltării unui răspuns colectiv la ameninţările globale la adresa securităţii cibernetice şi creşterea colaborării în acest sens, în vederea asigurării unei convergenţe a strategiilor naţionale, în linie cu abordările principalelor organizaţii internaţionale cu preocupări în domeniu, ca OSCE, Consiliul Europei, NATO, UE, ONU.   

De asemenea, secretarul de stat a subliniat rolul pe care îl joacă România în domeniul securităţii cibernetice, atât prin implicarea ca stat membru al UE şi NATO, cât şi ca actor regional şi susţinător al eforturilor internaţionale în regiune. A oferit, în acest sens, exemplul oficiului pentru criminalitate cibernetică al Consiliului Europei, deschis recent la Bucureşti. Totodată, oficialul român a subliniat importanţa abordării concomitente a trei dimensiuni în dezvoltarea unui răspuns eficient la ameninţările globale cibernetice, şi anume: necesitatea unor acorduri sau mecanisme internaţionale noi pentru schimbul de date privind atacurile cibernetice, rolul sectorului academic în dezvoltarea culturii securităţii cibernetice şi implicarea sectorului privat.

Organizată în contextul Preşedinţiei-în-exerciţiu române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP), Conferinţa a avut ca obiectiv consolidarea cooperării în domeniul securităţii cibernetice, una din cele mai importante provocări cu care se confruntă regiunea în contextul actual. La Conferinţă au participat, alături de statele SEECP, şi reprezentanţi ai Consiliului Europei, OSCE, SUA, Centrului SELEC, precum şi ai instituţiilor naţionale cu competenţe în domeniu, precum Centrul Naţional Cyberint-SRI, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, DIICOT, Ministerul Apărării Naţionale.

Concluziile conferinţei organizate de România au subliniat o mai bună conştientizare a ameninţărilor în domeniul securităţii cibernetice, identificarea şi crearea răspunsurilor adecvate la nivel naţional şi regional. Totodată, conferinţa a oferit prilejul unor discuţii deschise privind cele mai bune practici şi experienţa autorităţilor naţionale relevante din statele participante SEECP. Rezultatul conferinţei a constat în conturarea perspectivei dezvoltării unui mecanism regional pentru schimburile de date relevante pentru atacurile cibernetice.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *