Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 3 iunie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată de Preşedinţia Austriacă a ICE, la Viena.

 În cadrul dezbaterilor au fost abordate cu prioritate aspectele care vor defini viitoarea agendă şi profilul Iniţiativei în contextul actual, precum şi aspecte de securitate energetică în regiune, reflectate în Raportul Grupului de Reflecţie la Nivel Înalt – „O comunitate energetică orientată spre viitor”.

Secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat susţinerea României pentru coordonarea diferitelor formate de cooperare regională, în scopul maximizării eficienţei acestora şi obţinerii de rezultate concrete. A fost subliniată relevanţa acestor formate de cooperare pentru procesul de extindere a UE şi importanţa interconectării între diferite regiuni geografice prin intermediul acestor formate, în special cu regiunea extinsă a Mării Negre. În context, s-a referit la agenda Preşedinţiei-în-Exerciţiu române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care se focalizează asupra sincronizării agendei de cooperare regională cu agenda de integrare europeană şi euro-atlantică, în scopul facilitării eforturilor statelor aspirante şi promovării stabilităţii prin cooperare.

Totodată, secretarul de stat George Ciamba a susţinut importanţa majoră a apărării democraţiei şi asigurării libertăţii de alegere pentru statele din regiune. În acest context, secretarul de stat român a reiterat susţinerea fermă a României pentru parcursul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi a făcut un apel pentru acordarea întregului sprijin din partea statelor ICE pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova.

Referitor la evoluţiile recente din Ucraina, secretarul de stat pentru afaceri europene a reiterat preocuparea României faţă de situaţia de securitate din această ţară, anexarea ilegală a Crimeei şi escaladarea ulterioară a violenţelor generând riscuri la adresa securităţii şi stabilităţii regionale.

Reuniunea ministerială a prilejuit şi o dezbatere a statelor participante ICE asupra situaţiei Comunităţii Energetice şi propunerile de eficientizare a activităţii acestei organizaţii. Secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat că, din perspectiva României, obiectivul major al regiunii trebuie să fie reducerea vulnerabilităţilor privind aprovizionarea cu energie, în contextul în care securitatea energetică devine din ce în ce mai importantă pentru dezvoltarea economică a statelor membre ICE. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *