E.S. John W. Ashe, președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, va susține o vizită de lucru în România, la sfârșitul lunii iulie. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri bilaterale între John W. Ashe și ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, la sediul ONU din New York.

 În cadrul discuțiilor, președintele Adunării Generale a ONU i-a cerut sprijinul ministrului Attila Korodi în ceea ce privește transpunerea agendei de Dezvoltare Durabilă a ONU: ”Cred că trebuie transmis un mesaj foarte clar la nivelul fiecărui guvern al statelor membre ONU, cum că transpunerea agendei și a deciziilor pe care le luăm noi aici, la nivel mondial, trebuie transpuse la nivel național, conform particularităților fiecărui stat”, a precizat Ashe. Totodată, acesta a ținut să-l felicite pe ministrul Attila Korodi pentru recenta nominalizare a acestuia în funcția de vicepreședinte al Adunării ONU de Mediu (UNEA).

 

La rândul său, ministrul Mediului din România l-a asigurat pe John W. Ashe că România reprezintă un partener serios al ONU și că se va folosi de poziția sa în regiune pentru a sprijini implementarea măsurilor decise de organismele Națiunilor Unite.

Ministrul mediului și schimbărilor climatice, Attila Korodi, conduce delegația României la dezbaterile la nivel înalt ale Forumului politic la nivel înalt privind dezvoltarea durabilă, organizat la sediul ONU din New York, sub egida Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC).

În cadrul lucrărilor forumului, ministrul Attila Korodi s-a întâlnit și cu președintele ECOSOC, domnul Martin Sajdik. Discuțiile purtate s-au referit la declarația ministerială finală, adoptată în ultima zi a lucrărilor forumului. ”Au fost negocieri intense însă cred că am făcut o treabă bună, deoarece documentul adoptat trasează mult mai clar liniile pe care vom merge în agenda post-2015. Însă noi avem o mare responsabilitate: consider că este esențial ca deciziile pe care le luăm noi aici să fie traduse cât mai simplu, pentru ca oamenii să înțeleagă că sunt făcute pentru ei”, a precizat Sajdik.

În calitate de ministru al Mediului, dar și de vicepreședinte UNEA, Attila Korodi a avut o întâlnire și cu Amina J. Mohammed, adjunctul secretarului general ONU și responsabilă pentru planificarea Agendei de Dezvoltare Post-2015. Aceasta consideră că toate statele membre ONU trebuie să transmită propriile priorități naționale, pentru ca acestea să fie incluse în Agendă. În acest fel, fiecare stat va putea să își asume Agenda Post-2015. ”Văd că sunteți, în același timp, ministru al mediului și al schimbărilor climatice și mă bucură să văd că România a înțeles că prioritățile de dezvoltare și obligațiile în ceea ce privește schimbările climatice nu sunt în concurență, ci se completează una cu cealaltă, către obiectivul nostru cel mai înalt, și anume combaterea sărăciei”, a transmis Amina J. Mohammed.

Forumul Politic la Nivel Înalt pe Dezvoltare Durabilă (HLPF) reprezintă cea mai importantă platformă a ONU în domeniul dezvoltării durabile. HLPF asigură leadership-ul politic și orientări (guidelines), follow-up și examinarea progreselor în implementarea angajamentelor în domeniul dezvoltării durabile și răspunde provocărilor noi și emergente în sfera dezvoltării durabile.

Pentru România, obiectivele de dezvoltare durabilă trebuie să devină transcedentare oricărei abordări politice. După cum ne cer partenerii noștri de la ONU, ele trebuie să funcționeze ca o umbrelă care să cuprindă tot ceea ce înseamnă mediu, dezvoltare economică și socială. Numai prin această abordare putem să spunem că România a înțeles într-adevăr conceptual dezvoltării durabile și îl aplică întocmai”, a explicat ministrul mediului Attila Korodi.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *