Cu acest prilej, cei doi demnitari au abordat aspecte legate de stadiul cooperării dintre România şi OCDE, participarea României la activităţile comitetelor OCDE, politica de extindere a organizaţiei.
Ministrul român de externe a reiterat interesul ţării noastre de aderare la OCDE – obiectiv major al politicii externe – a evidenţiat componentele de valoare adăugată pe care calitatea României de membru le-ar aduce organizaţiei şi a salutat lansarea studiului de impact al legislaţiei actuale asupra competitivităţii economiei româneşti în trei sectoare cheie (infrastructură, agricultură şi industrie alimentară), ale cărui concluzii vor contribui la întărirea competitivităţii economiei româneşti.
A subliniat că acest program este o nouă concretizare a voinţei instituţiilor româneşti de a întări colaborarea cu structurile de lucru ale organizaţiei, de a-şi adapta politicile economice la standardele OCDE şi de a promova în continuare candidatura ţării noastre, în perspectiva creării condiţiilor pentru o decizie favorabilă României în etapele viitoare de extindere ale OCDE.
Informaţii suplimentare:
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterilor economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 34 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 22) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE la 28 aprilie 2004 şi a reiterat-o în noiembrie 2012. În prezent ţara noastră participă în calitate de asociat, membru sau invitat la activitatea a peste 20 structuri de lucru ale OCDE.