Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, s-a întâlnit astăzi, 30 septembrie, cu o delegaţie condusă de Norbert Kartmann, preşedintele Parlamentului landului Hessen din Germania. Tema centrală a discuţiilor a reprezentat-o procesul de regionalizare-decentralizare, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

 Astfel, Liviu Dragnea a subliniat că principalul argument pentru reforma administrativă pregătită de MDRAP este modul extrem de dezechilibrat în care este repartizată dezvoltarea în interiorul ţării şi al judeţelor, fiind, astfel, nevoie de constituirea unui nivel intermediar între administraţia centrală şi cea locală, respectiv nivelul regional.

Cele două părţi au subliniat importanţa aplicării principiului subsidiarităţii în descentralizarea competenţelor autorităţii publice centrale, astfel încât structurile administrative să funcţioneze la o distanţă optimă faţă de cetăţean.

Ministrul dezvoltării regionale a făcut o scurtă trecere în revistă a măsurilor luate până în prezent pentru eficientizarea funcţionării administraţiei, respectiv desfiinţarea posturilor vacante, introducerea regulii 1 la 1 la angajarea în administraţia publică, precum şi stabilirea unui număr minim de angajaţi în cadrul primăriilor şi al consiliilor judeţene.

Walter Arnold, membru al Parlamentului de land, s-a arătat interesat de finanţarea viitoarelor structuri descentralizate, menţionând că succesul acestui proces va depinde de fondurile care vor fi puse la dispoziţia noilor structuri.

La rândul său, Liviu Dragnea a precizat că, odată cu descentralizarea competenţelor, sursele financiare deţinute în prezent de administraţia centrală pentru exercitarea acestora vor fi transferate în mod automat la noile instituţii descentralizate.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *