Am discutat, înainte de a fi aici prezenți la evenimentul oficial, planurile de dezvoltare pentru anii care urmează și faptul că tehnologia în care Rombat a investi este o tehnologie de viitor; or, acest gen de industrie este cea care poate să aducă bunăstare, dezvoltare României și, așa cum domnul președinte Stroe spunea mai devreme, industria – în ansamblu – de automobile, atât producătorii cât și cei care lucrează în domeniul pieselor de schimb, al componentelor reprezintă unul dintre motoarele, actuale și viitoare, de dezvoltare ale României și, bineînțeles, mă aflu aici să spun că nu doar pentru Rombat există și a existat posibilitatea unui sprijin guvernamental, ci pentru tot ce înseamnă industria respectivă, România – în timp ce în alte țări din Europa lucrurile au mers din ce în ce mai greu – România și-a dezvoltat capacitățile de producție, avem pe lângă Dacia, Renault, Ford, confirmată investiția celor de la Daimler, faptul că reușim să folosim potențialul uman plus avantajul nostru regional este un lucru extraordinar.

Vreau să mulțumesc în persoana directorului general, al acționarului, așa cum fac de fiecare dată, vreau să mulțumesc pentru cele 700 de familii care au un venit sigur, cele 700 de familii care știu că cel puțin un membru al familiei are un loc de muncă stabil, are un venit stabil, și nimic nu este mai important în această perioadă dificilă decât să știi că ai un loc de muncă stabil, că în plus s-au angajat, știu, peste 100 de oameni și-au găsit un loc de muncă odată cu noul proiect de extindere. Cred că ajutorul pe care Guvernul României l-a dat este foarte mic față de, în primul rând, de contribuțiile pe care Rombat le plătește în fiecare an la bugetul de stat și mai ales față de faptul că păstrează locurile de muncă, angajează noi persoane de aici, din Bistrița. Acesta este lucrul cel mai important, o spun de un an și jumătate și o să o spun de câte ori voi avea ocazia: oricine creează un loc de muncă în România trebuie să primească mulțumiri și sprijin din partea Guvernului României și în cazul Rombat aceste mulțumiri și acest sprijin îl meritați cu prisosință.
Nu vreau decât să mai adaug că sunt foarte multe alte lucruri de rezolvat în România – spunea domnul președinte de marii contribuabili – mâine i-aș da înapoi, odată cu drumurile, odată cu școlile, odată cu spitalele, dar cred că vreți doar contribuabilii, restul să rămână la Guvern, ceea ce e un pic mai dificil. În același timp, însă, ceea ce pot și putem să oferim este în primul rând o stabilitate legislativă, cred că e cel mai important lucru pentru cei care investesc bani în România și care se dezvoltă, așa cum e Rombat, este stabilitatea și predictibilitatea, în al doilea rând să luptăm zi de zi – o luptă care nu se va sfârși niciodată – cu birocrația, cu prea multe reguli administrative, inclusiv cu corupția aparatului administrativ – asta e o luptă pe care o ducem împreună și în care eu cred foarte mult. O companie puternică, așa cum este Rombat, dacă nu este încurcată de prea multe reguli administrative, dacă nu este încărcată de controale, se poate dezvolta foarte bine și își poate asigura un drum. Evident că sunt foarte bucuros că unul dintre campionii României din punct de vedere economic, Dacia-Renault, se aprovizionează și are încredere în Rombat,la fel cum sunt de bucuros că Rombat exportă în UE și în afara UE producția actuală. Poate că reușim împreună să explicăm politicienilor – care unii dintre ei sunt la fel de demagogi și de ipocriți ca și cei din România – că intrarea în Schengen înseamnă acces mai ușor al mărfurilor. Cei pe care se bat politicienii în Europa, romii, sunt acolo și fără Schengen și cu Schengen. Ceea ce este important este dacă ne dezvoltăm economic și dacă reușim să creăm locuri de muncă și dacă avem resurse financiare pentru a-i integra pe romi aici, în România. Altfel, însă, cei care muncesc, cei care exportă în UE, trebuie să știe că încercăm împreună să luptăm cu ceea ce există și în România și în alte țări: demagogie și ipocrizie atunci când vine vorba de România.
Pentru mine e o mare mândrie că Rombat este apreciat de către clienții săi atât din țară, cât și din afara țării. Vreau să spun că voi sprijini cu tot ceea ce ține de Guvern dezvoltarea unor companii așa cum este Rombat, să spun că mă bucur să fiu la Bistrița, și cu vești bune. Sper să mai dăm câteva vești bune după ce discutăm cu autoritățile locale și cu celelalte companii din zonă și, dacă tot a ieșit soarele, să sperăm că stă cât mai mult și în Bistrița și în România. Mulțumesc mult de tot și mult succes.


***

Declarații de presă susținute de primul-ministru Victor Ponta

 

Victor Ponta: Am venit aici ca să-i felicit pe cei care lucrează, direct, pe directorul general, angajații, pentru faptul că o companie, emblematică pentru România, Rombat, nu doar că și-a revenit din punct de vedere economic, dar chiar a reușit să se adapteze la ceea ce înseamnă viitorul domeniului în care activează. Am fost foarte bucuros să văd că tehnologiile achiziționate, că gândirea lor este exact spre ceea ce se va întâmpla în Europa și în lume în domeniul producției de automobile, iar Rombat nu doar că este, iată, furnizorul campionului economiei românești, al Dacia-Renault, dar exportă foarte mult în țări din UE și nu doar. Ei mă bucur foarte mult că banii din ajutorul de stat au fost bine folosiți aici și, oricum, sunt mai puțini decât plătește Rombat taxe în fiecare an și pentru toate proiectele de genul Rombat deschiderea și sprijinul este total din partea Guvernului.
Reporter: /…/
Victor Ponta: Şi eu trebuie să fac nişte declaraţii vizavi de ceea ce a zis dl Antonescu? Eu nu sunt comentator politic.
Reporter: Dar sunt probleme în USL?
Victor Ponta: Nu, nu sunt probleme.
Reporter: Este vorba despre acel proiect de lege care a fost introdus în parlament fără știrea…
Victor Ponta: E decizia Parlamentului.
Reporter: … nu știau nici măcar președinții de Consilii Județene ai PNL sau primarii.
Victor Ponta: Eu vreau să vă spun un lucru care s-ar putea să vă dezamăgească, dar, până la urmă, cred că este lucrul cel mai bun. După cum aţi văzut şi ieri, când am fost să încerc să rezolv nişte probleme importante pentru judeţul Constanţa – portul, podul de la Agigea; astăzi sunt la Bistriţa, să văd cum putem… ce s-a întâmplat cu ajutorul de stat şi, iată, s-au creat locuri de muncă. Eu asta o să fac în fiecare zi ca prim ministru. Că o să fie tot timpul tentative de scandal şi de la preşedintele Băsescu – în ultimele săptămâni am văzut că s-a mai oprit, dar probabil nu-l ţine mult – şi de la Crin, şi de la oricine altcineva, şi de la colegul meu Liviu, dar eu cred că datoria mea principală este să mă ocup de aceste probleme guvernamentale, de partea de metrou, de autostrăzi, iar scandaluri aveţi dumneavoastră destule şi fără mine! Asta ziceam, că o să vă dezamăgesc. Ştiu că o să fiţi dezamăgiţi. Vă înţeleg.
Reporter: Vi se pare normal ca partenerii dumneavoastră de coaliţie să depună un proiect de lege în parlament şi PSD-ul să nu ştie?
Victor Ponta: Eu vreau să vă spun că din punct de vedere al guvernului lucrez foarte bine cu toţi miniştrii, indiferent că sunt social-democraţi, liberali sau conservatori, şi că 99,9% din ceea ce aşteaptă oamenii de la mine, ca prim-ministru, este performanţă guvernamentală. Dacă rezolvăm cu podul, cu fabricile, cu drumurile, restul lucrurilor rămân pentru dumneavoastră. Deci, eu de asta am zis că o să fiţi dezamăgiţi, eu nu o să merg la chestia aceasta cu scandalul şi cu cearta, orice aţi face şi orice ar spune oricine.
Reporter: Orice ar spune Crin Antonescu!
Victor Ponta: Orice ar spune Traian Băsescu, că, dacă mă întrebaţi dumneavoastră, mă gândeam că asta vă interesa în primul rând. Da?
Reporter: Aţi invocat aspectul economic în ceea ce priveşte Schengen, intrarea în Schengen, şi spuneaţi că ţările din UE ar trebui să fie în interesul lor să ne dea drumul spre Schengen, dar dacă este problema fix invers, dacă nu-şi doresc să ajungă produsele româneşti în UE?
Victor Ponta: Nu, din păcate, s-a întâmplat şi în alte ţări. Acum se întâmplă pentru că sunt alegeri locale în… S-au terminat alegerile din Germania, acum vin alegerile din Franţa. Există o mare ipocrizie şi o mare demagogie, din partea unora dintre politicieni din aceste ţări, care îi mint pe propriii lor cetăţeni şi spun că dacă România şi Bulgaria nu intră în Schengen, nu o să mai fie probleme cu romii. O să fie probleme cu romii. Romii sunt acolo. Noi nu suntem în Schengen şi romii sunt acolo, şi o să fie acolo, până când România şi UE nu vor avea suficiente resurse de a aplica strategia de integrare a romilor. Eu îmi asum responsabilitatea Guvernului României – şi asta am făcut în discuţiile cu cancelarul Germaniei, cu primul-ministru al Franţei, cu reprezentanţii Comisiei Europene – Guvernul României are responsabilităţi şi trebuie să implementeze strategia de integrare a romilor. Dar minciuna pe care o spun oamenii politici prin campanie, prin diverse ţări europene, că nu primim România în Schengen din cauza romilor, este o minciună dintr-un motiv pe care orice om raţional îl vede. Romii sunt, acum, acolo şi noi nu suntem în Schengen. În schimb, Schengen înseamnă, într-adevăr, o problemă; dumneavoastră ziceaţi pentru produsele noastre, să ajungă în Europa. Nu atât de mult. Ajung. Şi, uitaţi-vă, Rombat-ul este un exemplu. Dacia, este un exemplu. Dar, pe de altă parte, Dacia este o mare companie românească, dar proprietarul este francez. Faptul că francezii vin la Otopeni şi trec pe la controlul de paşapoarte este o problemă pentru ei. Faptul că mărfurile care pleacă din România sau vin în România stau la vamă între România şi Ungaria, reprezintă o problemă pentru Europa. Aşa încât, cred că, din păcate, repet, demagogia şi ipocrizia, prezentă în campanii electorale, este prezentă peste tot, nu doar în România. Iar povestea că din cauza romilor… noi am făcut absolut tot ceea ce ţinea de România: avem frontiere sigure; avem – inclusiv faimosul MCV denotă, în mod clar, îmbunătăţiri în sistemul judiciar, independenţă. Acum, romii. Bun. Şi când o să rezolvăm cu romii, o să fie melcii, sau o să fie cine ştie ce altceva, că este campanie într-una din ţări. Campanie o să fie tot timpul, că sunt alegeri tot timpul, se termină unele, vin altele. Până la urmă – repet – eu sunt mulţumit că noi ne-am făcut datoria. În rest, ce se mai întâmplă prin alte ţări… Măcar, însă, să nu ne lăsăm folosiţi în bătăliile interne din politica altor ţări, pe care eu le consider partenere şi prietene cu România. (…) Bun. Mai aveţi ceva, sau mergem să ciocnim?
Reporter: Aş vrea să vă mai întreb, /…/ acea comisie specială pe care aţi promis-o, până la urmă, când i-aţi scos pe mineri din subteran, la Roşia Montană.
Victor Ponta: Nu, nu, nu. N-am dus-o eu. Nu, nu. Să fie foarte clar. A fost comisia.
Reporter: Nu. Aţi făcut promisiunea, şi ei, până la urmă, s-au deplasat acolo.
Victor Ponta: Da, am obiceiul să mă ţin de promisiuni, da.
Reporter: Am înţeles. Vreau să vă întreb, dacă azi aţi avut vreo discuţie cu acei membri ai comisiei după ce s-au întors de acolo, de la Roşia Montană.
Victor Ponta: Nu. Şi nu mai este treaba mea. Sunt absolut convins că Parlamentul, aţi văzut, a audiat şi reprezentanţi ai pieţei, a audiat şi reprezentanţi ai tuturor structurilor statului şi Parlamentul va fi capabil, pe baza unui raport serios, tehnic, profesionist, să ia o decizie pe care, sincer să fiu, când vorbim de economie, uite, că suntem la Rombat, aici, sau mergem alături, la /…/ economia este mult mai inteligentă decât partidele politice. Deci nu poţi să iei decizii economice că aşa s-a zis la partid; că zic eu la PSD, mâine, să se facă Rombat-ul de trei ori mai mare, nu se face. Se face doar dacă se poate din punct de vedere economic. Deci, ceea ce aştept, şi îmi doresc foarte mult, este ca decizia de mediu, de protecţie a mediului, de dezvoltare economică a României, să nu se ia pe criteriul partidul meu este contra partidului celuilalt, ci să se ia pe criteriul ce este bine pentru România. Este bine să ne protejăm mediul, dar este bine să avem investiţii, să facem locuri de muncă şi să ne dezvoltăm ca ţară.

 
 
 
 
 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *