Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale face următoarele precizări privind ancheta derulată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) la sediul Oficiului județean Brașov al Agenției.

 Proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (ale căror beneficiari sunt: SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL, SC CASIOPEIA SPACO SRL, SC ROMAGRAFEED 2009 SRL și SC ROMAGRA OTIS SRL) și cauzele care sunt anchetate de către procurorii DNA, au făcut deja obiectul unor verificări interne ale AFIR, în urma cărora Agenția a luat măsurile administrative conform prevederilor legale.

AFIR, prin departamentele de specialitate, a întocmit două rapoarte de control încă din data de 25.04.2014, pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL și SC CASIOPEIA SPACO SRL și în data de 06.06.2014, pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL.

În urma controalelor efectuate, AFIR a constatat suspiciuni de fraudă cu privire la modul de obținere a finanțării si de implementare a proiectelor, drept pentru care, în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011 (privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora aprobată prin Legea nr. 142/ 2012, cu modificările şi completările ulterioare), au fost întocmite rapoartele de control care au fost transmise atât Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), cât și Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Având în vedere constatările privind suspiciunea existenței unor fapte penale, în baza aceluiași act normativ menționat, AFIR a emis decizii de instituire a măsurilor asiguratorii asupra întregii sume decontate beneficiarilor în data de 28.04.2014 pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL și SC CASIOPEIA SPACO SRL și în data de 12.06.2014 pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL. Aceste decizii au fost comunicate organelor fiscale competente în vederea punerii în aplicare, conform legii.

De asemenea, AFIR a constatat deficiențe în modul de instrumentare a diverselor etape de obținere a finanțării și de implementare a proiectelor, săvârșite de către personalul OJFIR Brașov, iar în acest sens au fost demarate procedurile pentru verificarea modului de îndeplinire de către personalul Agenției a atribuțiilor de serviciu și au fost aplicate sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare.

Cercetările interne desfășurate de AFIR, în limitele competențelor legale, au vizat respectarea procedurilor de lucru de către personalul AFIR implicat în analizarea suspiciunii de creare a condițiilor artificiale necesare pentru a beneficia de finanțare pentru proiectele beneficiarilor menționați mai sus.

Aceste situații arată faptul ca Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale reușește să identifice și să contracareze din timp orice încercare de prejudiciere a intereselor Comunității Europene și este decisă să nu facă rabat de la nicio acțiune în vederea atingerii acestui scop.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *