Primul contract de finanțare cu fonduri europene pentru București, pentru creșterea eficienței energetice la un număr de 10 blocuri din sectorul 3, a fost semnat astăzi de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și de primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță.

 Este un proiect în valoare de peste 40 de milioane de lei, la care finanțarea nerambursabilă, din fonduri europene și din bugetul ministerului, este de 60% din valoarea eligibilă. Dincolo de faptul că blocurile vor arăta mult mai bine, este important că se reduce consumul energetic și se reduc emisiile de dioxid de carbon. Asta înseamnă că nu doar locuitorii din cele 1646 de apartamente reabilitate vor beneficia de acest proiect, ci toți cetățenii Bucureștiului, prin reducerea emisiilor de noxe”, a declarat Liviu Dragnea la semnarea contractului.

Proiectul este implementat de Primăria Sectorului 3 în cadrul Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de autoritate de management. Contribuția nerambursabilă este în valoare de 23.015.901,66 lei, iar contribuția beneficiarului reprezintă 15.343.934,43 lei, restul până la valoarea totală a proiectului fiind cheltuieli neeligibile în cadrul programului.

„Lucrările trebuie executate cu foarte multă rigurozitate, trebuie să fie lucrări de calitate, pentru că obiectivul trebuie atins. În perioada următoare, 2014-2020, vom putea finanța prin acest program și reabilitarea termică la clădiri publice. Până în acest moment au fost disponibile prin Regio fonduri numai pentru blocuri de locuințe din Capitală și din municipiile reședință de județ”, a menționat viceprim-ministrul.

Tot astăzi, cei doi oficiali au vizitat unul dintre obiectivele de investiții finalizate în sectorul 3 în cadrul programului „Săli de sport” de Compania Națională de Investiții (CNI), aflată sub autoritatea MDRAP. Este vorba de sala de sport a Școlii Generale nr. 70 din București, realizată după un proiect-tip.

„Este un nou model de sală de sport, o soluție extrem de inteligentă și mai ieftină decât alte modele. Este o sală foarte plăcută și cu funcționalitate deosebită: ea poate fi folosită în special pentru uzul școlar, pentru activități sportive, dar în vacanțe poate fi folosită și pentru accesul public la activități culturale și recreative”, a precizat Liviu Dragnea.

Clădirea, cu parter și etaj, are o suprafață construită de 1030 mp. Pe lângă terenul de sport, situat la parter, și tribuna de 100 de locuri de la etaj, au mai fost amenajate spații conexe: vestiare, dușuri și grupuri sanitare pentru sportivi și antrenori, grupuri sanitare separate pentru public și un cabinet de prim-ajutor.

„La 3,5 milioane de lei, cât a costat, este o sumă extrem de corectă, de aceea, de acum înainte, vom face majoritatea sălilor după acest model. Vom mai face în Sectorul 3 un alt proiect, îl prezentăm în perioada următoare, va fi, cred, o surpriză plăcută pentru locuitorii sectorului 3”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. De la demararea programului și până în prezent, CNI a realizat în București un total de 46 de obiective de investiții.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *