Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a semnat astăzi, 31 mai, la Alexandria (județul Teleorman), două contracte de finanțare din fonduri europene, derulate prin programe din generația 2007-2013, gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP): Programul Operațional Regional (Regio) și Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria. Cele două proiecte vizează investiții în domeniul social, respectiv al intervențiilor în situații de urgență.

 Proiectul Regio, pentru care a fost semnat contractul de finanțare, cu o durată de implementare de 15 luni, vizează reabilitarea unui adăpost social pentru familii, persoane adulte sau copii aflați în dificultate.Beneficiarul finanțării este unitatea administrativ-teritorială Alexandria.

„Este vorba de persoane care, din diverse cauze, nu au un adăpost. Parterul şi jumătate din etajul unu al acestei clădiri sunt deja reabilitate prin fondurile bugetului local al municipiului Alexandria, iar acum, prin fonduri europene, se reabilitează jumătate din etajul unu, etajul doi şi etajul trei. Va fi un proiect care va oferi adăpost pentru 138 de persoane.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Prin proiect, se oferă inclusiv asistență socială și la domiciliu și vor fi atrași voluntari care să ofere sprijin la domiciliu persoanelor aflate în dificultate.
Valoarea totală a proiectului se situează la aproape 900.000 de euro, din care 692.000 de euro reprezintă fonduri nerambursabile. Finanțarea este asigurată prin Axa 3 a programului Regio, Domeniul Major de Intervenție 3.2 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”.

În cadrul programului România-Bulgaria, a fost semnat contractul de finanțare pentru îmbunătăţirea managementului situaţiilor de urgenţă în regiunea transfrontalieră.
„Este important mai ales în aceste zile când, în România, sunt fenomene meteo periculoase. Este un proiect realizat de Consiliul Județean Teleorman, în colaborare cu oraşul Svishtov din Bulgaria şi cu o fundaţie din Călăraşi, care are în vedere prevenirea efectelor acestor calamităţi naturale. Din grupul-ţintă fac parte, în special, localităţile dunărene din judeţul Teleorman. Este vorba despre achiziţionarea unor echipamente speciale pentru aceste situaţii.”, a precizat Liviu Dragnea.
Partea română și cea bulgară vor avea, în urma acestui proiect, un sistem informatic comun de management al dezastrelor naturale. Este vorba despre un sistem de informare, monitorizare și alarmare, prin care se vor putea coordona mai bine, în zona transfrontalieră, intervențiile în situații de urgență. Rezultatul scontat este cel de reducere a riscurilor – de la prevenirea pierderilor umane, reducerea pierderilor economice și prevenirea epidemiilor și poluării apelor din zonă, la protecția terenurilor agricole.
Județul Teleorman va beneficia de echipamente pentru Centrul integrat de comunicare al dispeceratului județean. În plus, 10 localități din zona transfrontalieră vor beneficia de echipamente de avertizare și alarmare și de 18 echipamente specifice pentru intervenții. Contractul are valoarea totală de 5,57 de milioane de euro, din care aproximativ 4,7 milioane de euro sunt sume alocate din fonduri europene nerambursabile.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *