Tema sub care se desfășoară anul acesta “Ziua Internațională a Diversității Biologice” este: “Diversitatea insulelor” și coincide cu desemnarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Anului Internațional al statelor insulare mici și în curs de dezvoltare.

La nivel mondial, insulele reprezintă 5% din suprafață Terrei, oferind habitate pentru aproximativ 20% din speciile de plante, reptile și păsări. Ele adăpostesc peste 50% din biodiversitatea marină, cu numeroase specii endemice.

Pentru cei aproximativ 600 de milioane de locuitori insulari, ce reprezintă o zecime din populația mondială, biodiversitatea asigură subzistența, veniturile, bunăstarea și identitatea culturală. 64% din totalitatea extincțiilor înregistrate de-a lungul istoriei umane au avut loc în zonele insulare. Aproape jumătate din resursele marine se află în apele insulare, pescuitul și turismul asigurând peste 50% din produsul intern brut al țărilor insulare în curs de dezvoltare.

Cu toate că diversitatea biologică din insule oferă numeroase oportunități de producere a alimentelor, medicamentelor și biocombustibililor, aceasta se pierde într-un ritm fără precedent. Multe specii de floră și faună sălbatică sunt pe cale de dispariție datorită poluării, acidificării oceanelor, schimbărilor climatice și practicării pescuitului excesiv. Conferința Națiunilor Unite a adoptat Convenția privind diversitatea biologică, ratificată de România prin Legea nr. 58/1994.

Scopul Convenției este conservarea biodiversității, suportul și garanția dezvoltării durabile a sistemului economic și social.

Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Conservarea Biodiversității în perioada 2014-2020 au în vedere stoparea declinului diversității biologice, integrarea politicilor privind conservarea biodiversității în toate politicile sectoriale până în 2020, promovarea cunoștințelor, practicilor, metodelor inovatoare tradiționale și a tehnologiilor verzi, precum și îmbunătățirea comunicării și educării în domeniul biodiversității.

Cele mai bune practici de utilizare a capitalului natural vor permite conservarea ecosistemelor fragile, în beneficiul diversității biologice și a comunităților locale care depind de acestea și care se bazează pe moduri de viață tradiționale.

 

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului și agențiile pentru protecția mediului celebrează “Ziua Internațională a Diversității Biologice”, prin organizarea unor activități de educație și conștientizare publică cu privire la importanța conservării biodiversității, concursuri tematice interactive, expoziții cu fotografii din natură, prezentări, etc. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *