Scrisoare deschisă adresată Premierului României, Direcția Generală Anticorupție, TRANSELECTRICA SA și Curtea de Conturi a României

 

În urma unei investigații jurnalistice derulate de reporterii noștri au fost identificate aspecte ”bizare” ce pot constitui indicii temeinice cu privire la o posibilă intenție de fraudare a procedurilor legale de recrutare de personal, la nivelul TRANSELECTRICA STT Pitești, respectiv: 

La sfârșitul anului 2019, începutul anului 2020,  în perioada în care conducerea Guvernului a fost preluată de către Ludovic Orban (PNL), prin intermediul SGG (condus la acea dată de Antonel Tănase, PNL), a fost detașat pe funcția de Manager Logistică, la TRANSELECTRICA STT Pitești, domnul Nae Eugen (care nu avea experiență în domeniu, era doar membru PNL Argeș). 

Acest aspect poate fi verificat simplu interogându-i pe cei din conducerea TRANSELECTRICA. Să spună de unde și până unde au aflat de numele Nae Eugen, un necunoscut din comuna Stâlpeni, județul Argeș. 

Poate că, din perspectiva prevederilor art.13 din Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, a fost comisă chiar o infracțiune de corupție, atât timp cât un lider de partid politic și-a folosit influența pentru a crea un folos necuvenit (un loc de muncă foarte bine plătit) pentru altul (Nae Eugen). 

Coincidență sau nu, acest nou post de conducere – Manager Logistică – a fost înființat odată cu venirea domnului Nae Eugen (membru PNL, consilier județean PNL, membru în BPJ al PNL Argeș), părând că a fost ”inventat” special pentru el. 

De atunci, Nae Eugem a ocupat acest post, fiind detașat de la biroul senatorial al senatorului PNL de Argeș – Dănuț Bica. 

Timp de 2 ani, domnul Nae Eugen a încasat un salariu net de cca.9.600 lei/lună, în condițiile în care și-a delegat majoritatea responsabilităților/atribuțiilor către alți salariați. Există documente în acest sens și puteți constata lipsa de implicare a ”politrucului” verificând volumul documentelor de lucru semnate și asumate de el – adică, nu prea sunt. 

De ce și-a permis Nae Eugen să facă toate șmecheriile astea? Simplu, șefii care ar fi trebuit să-l pună la muncă sunt și ei niște impostori PNL. 

Directorul TRANSELECTRICA – STT Pitești, domnul Tiucă, este propus – în această funcție – de organizația PNL Câmpulung Muscel. 

Ia să întrebe procurorii anticorupție, băi, am înțeles că Nae Eugen a fost ”recomandat” politic, dar numele ăsta Tiucă, din Titu – Dâmbovița, unde l-ați găsit??? 

Ca să nu mai căutați, acest Nicolae Tiucă a fost coleg de birou la HIDROELECTRICA cu Bogdan David, președintele PNL Câmpulung Muscel.  

După ce ”imaculatul”, ”prea-cinstitul” PNL, partidul care s-a luptat cu toxicul PSD (ciuma roșie), a ajuns la putere, Bogdan David a fost numit Director General la Apele Române (ABAAV Pitești), iar Nicolae Tiucă a fost angajat, mai întâi la TRANSELECTRICA SA București, detașat la STT Pitești și apoi a dat un concurs de care nu știe nimeni și a ajuns jupân, ”cu examen”, n-ai ce sa-i mai faci. 

Pe data de 14.11.2022, au fost publicate două anunțuri (diferite) privind intenția recrutării unei persoane pentru acest post – Manager Logistică, la TRANSELECTRICA STT Pitești. 

Anunțul ”intern” a fost transmis pe rețeaua internă de corespondență digitală, iar cel ”extern” pe pagina web.transelectrica.ro. 

Cele două anunțuri conțin elemente ce denotă o crasă încălcare a principiilor fundamentale care ar trebui să stea la baza unei astfel de proceduri – egalitate de șanse și transparența instituțională (așa cum se stipulează în normele ce reglementează guvernanța corporativă a întreprinderilor publice). 

  1. În anunțul ”intern” se impune ca cel care dorește să acceadă în această funcție să ceară avizul șefului actual, adică are O CONDIȚIE SUPLIMENTARĂ, față de cel care vine din sursă externă. Nu mai spunem că șeful direct poate fi folosit pentru a-l descuraja pe candidat să opteze pentru acest post, ca să nu-i facă concurență lui Nae Eugen; 
  1. Prin aceste anunțuri se impune prezentarea carnetului de muncă. Cum să pretinzi un asemenea document atât timp cât carnetele de muncă au dispărut din 2011? Astfel, cei care au istoric în câmpul muncii după 2011 sunt excluși de la selecție, pentru că ei nu au carnete de muncă. Mai mult, există foști militari, polițiști ș.a. care nu-și pot depune dosarele întrucât ei nu au avut carnete de muncă. CONDIȚIA ESTE VĂDIT DISCRIMINATORIE. 
  1. Dacă un simplu cetățean încearcă să acceseze pagina internet a TRANSELECTRICA S.A., dactilografiază pe un motor de căutare (google să zicem) cuvântul ”transelectrica” și apare pagina principală www.transelectrica.ro. În continuare, căutând pe site, nu se găsesc anunțurile respective. Pe parcursul investigației noastre am aflat că această pagină este ieșită din uz și că site-ul ”bun” este web.transelectrica.ro. La această adresă am găsit – într-adevăr – anunțul la noutăți, cariere. Totuși, având în vedere că motoarele de căutare oferă/trimit la o pagină perimată (www.transelectrica.ro), care nu mai este actuală și că nu s-au luat măsuri pentru corectarea acestei situații, putem spune că activitatea TRANSELECTRICA – inclusiv cea de recrutare personal – NU ESTE TRANSPARENTĂ, CU ADEVĂRAT. Transparența instituțională este doar simulată și pare că a fost premeditate această ”încurcătură” (vom urmări ce măsuri se vor lua);  
  1. În anunțuri nu este trecută tematica probei scrise și bibliografia. Se menționează că acestea vor fi publicate după ce selecția CV urilor. Păi cum poate un candidat să-și evalueze șansele dacă nu știe – ce trebuie să știe (asta ca să facem un joc de cuvinte). Cine se hazardează la această procedură de selecție: să meargă la sediul TRANSELECTRICA STT Pitești pentru completarea cererii de înscriere, să-și întocmească CV ul, să facă copie de pe carnetul de muncă, să meargă să-și obțină avizul medical, fără să știe care este tematica probei scrise, ca să știe ce șanse are să treacă de această etapă? Întrebarea se referă la alte persoane în afară de Nae Eugen, dacă mai e loc de glume. 

Având în vedere că statul român este acționar la această companie trebuie să dea dovadă de intransigență față de astfel de fapte, trebuie să se asigure că întreaga activitate se desfășoară în baza unor reguli, metodologii, proceduri de lucru clare, obiective, care să creeze condiții optime pentru obținerea de profit financiar, vă rugăm să dispuneți – CU CELERITATE (având în vedere termenele scurte impuse prin procedura de recrutare) – verificări din competența dumneavoastră și să ne comunicați rezultatul acestora. 

Până la urmă, nu avem așteptări prea mari, dar am vrut să ne asigurăm că rămân documente scrise care să consemneze faptul că ați avut cunoștință despre toate aceste nereguli comise, astfel încât, atunci când o veni DNA ul peste dumneavoastră (mai devreme sau mai târziu) să dați explicații în fața procurorilor anticorupție cu privire la modul de soluționare a petiției noastre.  

Chiar dacă primii doi oameni din stat (președintele țării și președinta Senatului, care este chiar șefa organizației județene din care face parte ”vedeta”) și premierul țării sunt PNL iști, sperăm ca verificările să nu fie influențate de faptul că Nae Eugen este membru PNL, consilier județean PNL, răsfățatul doamnei Alina Gorghiu etc, etc … 

Din păcate, deși am publicat (în repetate rânduri) articole în care am devoalat aceste practici dubioase, ilegale, de la nivelul TRANSELECTRICA STT Pitești, nimeni nu a luat nicio măsură. 

Pentru că nu au niciun fel de rușine, frică și respect față de lege, înțelegem să formulăm această petiție/sesizare/reclamație/denunț, doar, doar s-o face dreptate în țara asta. Să nu credeți că ne simțim confortabil, dar ne-ați transformat în ”pârâcioși”.  

Noi ne spunem ”avertizori publici”. 

Ce ne mai place când clamați toți lupta împotriva corupției, toleranță zero la corupție … bla, bla, bla … ce, vă doare gura??? 

 

 

 

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 4.5 / 5. Număr de voturi: 14

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

1 thought on “Scrisoare deschisă adresată Premierului României, Direcția Generală Anticorupție, TRANSELECTRICA SA și Curtea de Conturi a României  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *