Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc cere oficial ministerului Energiei să adopte măsuri prin care românilor să li se interzică producerea de curent electric în exces prin panouri fotovoltaice, motivul fiind supraaglomerarea rețelelor electrice.
Într-o interpelare parlamentară către ministerul Energiei, deputatul liberal atrage atenția că numărul persoanelor care aleg să instaleze panouri fotovoltaice pe case este în continuă creștere, ajungând de multe ori la producerea de energie peste necesarul de consum. Odată ce surplusul intră în rețea, posesorul de panouri fotovoltaice este remunerat, dar trebuie să plătească taxe, după cum se arată într-o analiză apărută în spațiul public”.
În interpelare, deputatul vorbește de adoptarea unor măsuri care să reglementeze ritmul de creștere a capacității instalate, ”deoarece necesarul mediu pentru o casă ar fi aproximativ 6 kW, însă, în ciuda acestui fapt, se instalează mult mai mult decât atât, iar o consecință a acestui fenomen ar putea fi suprautilizarea rețelei energetice, ceea ce ar putea duce în cele din urmă chiar la întreruperi de electricitate”.
Soluția propusă de liberal este limitarea capacității instalate, prin stabilirea de limite superioare, astfel încât acestea să nu depășească necesarul mediu de consum de energie pentru o locuință. De asemenea, prosumatorii ar putea fi obligați să monitorizeze și să raporteze producția și consumul de energie, astfel încât autoritățile să poată interveni în cazurile de utilizare excesivă a rețelei.
În fine, o altă propunere e modificarea tarifelor de remunerare a surplusului de energie produs de prosumatori, astfel încât să reflecte corect valoarea surplusului de energie și să încurajeze o instalare rațională a panourilor fotovoltaice.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *