Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Bogdan Pandelică, l-a primit astăzi pe Dr. Hans Schleicher, secretarul general al Ministerului Economiei şi Media, Energie şi Tehnologie din Bavaria.

 Partenerii de dialog au apreciat nivelul deosebit al schimburilor româno-bavareze, abordând, în acelaşi timp şi problematica măsurilor necesare atingerii potenţialului maxim al acestora.

Partea română a prezentat situaţia macroeconomică şi perspectivele dezvoltării economice, precum şi principalele proiecte de privatizare şi de investiţii promovate de România în domeniile industrie şi energie, dar şi unele proiecte de investiţii din domenii cum ar fi: cercetare & inovare, IT&C, agricultură şi industria alimentară, turism etc. În context, a fost menţionat interesul pentru cooperarea şi transferul de bune practici în domeniul internaţionalizării companiilor româneşti pe baza experienţei bavareze în ceea ce priveşte promovarea exporturilor prin intermediul instituţiilor specifice germane, cum ar fi AHK si Bayern International.

Totodată, a fost exprimată dorinţa părţii române de întărire a cooperării în domeniul clusterelor inovative, transmiţându-se, în acest sens partenerilor bavarezi invitaţia de a participa, în perioada 22 – 23 septembrie 2014, la Iaşi, la Conferinţa „Clusters for Knowledge Management towards Europe 2020”, organizată în cadrul Proiectului ClusterPoliSEE – Politici de cluster mai inteligente pentru Europa de Sud-Est.  

Dr. Hans Schleicher, secretarul general al Ministerului Economiei şi Media, Energie şi Tehnologie din Bavaria a mulţumit pentru invitaţiile adresate ministrului economiei Ilse Aigner şi secretarului de stat Franz Pschierer de a vizita România şi a transmis, la rândul său, Ministrului Economiei Constantin Niţă şi secretarului de stat Bogdan Pandelică invitaţia oficială pentru a vizita landul Bavaria.  

Domnia sa a apreciat că România are un rol important în randul statelor partenere ale Bavariei, comerţul bilateral cifrându-se la 3,6 Mld. Euro. De asemenea, oficialul bavarez a apreciat existenţa celor peste 1300 de firme bavareze active, prezente în România, din care 131 cu unităţi de producţie, în mare majoritate investiţii greenfield.  

Oficialul bavarez a vorbit, totodată, despre politica energetică bavareză, care are ca axă principală încadrarea în politica federală „Enegiewende”, urmărindu-se ca până în anul 2020 Bavaria să aibe asigurate din surse verzi cca. 50% din mixul energetic. În context, au fost menţionate şi domeniile cheie inovare şi cercetare-dezvoltare, care în Bavaria, împreună cu landul Baden Württemberg, înregistrează cca. 60% din numărul de patente depuse anual în RFG. În Bavaria sunt cca. 6000 de companii cu activitate intensă în domeniul cercetării-inovării, al dezvoltării de noi produse şi optimizării proceselor din economie. Un alt subiect de discuţie, abordat de partea bavareză s-a referit la pregătirea vocaţională duală pentru crearea unui bazin de forţă de muncă bine calificată, gata să răspundă nevoilor investitorilor bavarezi, propunându-se realizarea de unităţi de învăţământ după model german Dual Ausbildung (formare professională duală) amintindu-se succesul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt de la Braşov.

Bavaria este cel de-al doilea partener comercial dintre landurile germane la o foarte mică distanţă după Renania de Nord Vestfalia. Astfel Bavaria, în anul 2013 a înregistrat un comerţ total de 3,6 Miliarde Euro; investiţiile bavareze în România sunt apreciate la cca. 1,2 Mld. Euro. 

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *