Attila KORODI: „4,5 miliarde de euro vor intra în economia României pentru următorii 20 de ani din funcționarea parcurilor eoliene”.

 10 octombrie 2014 – Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a participat ieri la Conferința Ministerială organizată de Inițiativa Central Europeană (CEI), for de cooperare Regională ce reunește 10 state membre ale Uniunii Europene și 8 state nemembre.

Conferința s-a desfășurat la Viena, în Austria, țară care deține Președinția CEI, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea forului Regional. Discuțiile statelor au abordat domeniul energiilor regenerabile ca sursă de suport în creșterea durabilă a economiilor națiunilor din interiorul CEI.

În cadrul intervenției sale, în calitate de key speaker, ministrul Attila KORODI a apreciat inițiativa conferinței, cu atât mai mult, cu cât ”se desfășoară cu puțin timp înaintea Consiliului European, unde este programat ca țările membre ale Uniunii Europene să găsească un consens și să aprobe pachetul Energie/Climă 2030”.

Cu această ocazie, România a prezentat în cadrul Conferinței Ministeriale progresele notabile făcute de țara noastră în domeniul energiilor regenerabile. Astfel, referindu-se la evoluția în acest sector, ministrul Mediului Attila KORODI a precizat că “ în anul 2012 aproape 23% din consumul brut de energie al țării noastre provenea din surse regenerabile. Creșterile ponderii energiei verzi livrate în sistemul național au cunoscut o evoluție spectaculoasă an de an, astfel că, la finalul anului 2013, ponderea surselor regenerabile în consumul de electricitate a ajuns la 40%”

Ministrul Attila KORODI a remarcat că dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile în România a plecat de la două premise favorabile acestui domeniu: ”pe de-o parte țara noastră are un potențial al surselor de energie regenerabilă care a făcut ca experți mondiali să plaseze România pe locul 10 în lume, în clasamentul țărilor celor mai atractive pentru investiții în energia vântului și locul 13 în lume la capitolul potențial total al surselor de energie regenerabilă. Dincolo de acest potențial România a găsit soluții pentru investitori stabilind o schemă națională de sprijin, care a generat dezvoltarea cu pași repezi a acestui sector”.

În ceea ce privește efectele sociale și ale ocupării forței de muncă, ministrul Attila KORODI a subliniat că ”nu există nicio îndoială că efectele economice, sociale și de muncă ale dezvoltării acestui sector sunt interconectate. De exemplu, în sectorul energiei eoliene din România, cifrele vorbesc de 4,5 miliarde de euro care vor intra în economia țării noastre pe parcursul a celor 20 de ani de viață ai centralelor eoliene instalate până în prezent, peste 10.000 de locuri de muncă de înaltă calificare, create în timpul construirii și operării parcurilor eoliene și peste 3 milioane de euro anual pentru comunitățile locale, venituri rezultate din utlizarea terenurilor pe care sunt amplasate aceste parcuri”.

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a conchis că ”sectorul energiilor regenerabile din România va atinge o nouă dimensiune, atunci când consumatorii casnici din România vor deveni din consumatori -producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile. România a încurajat și această latură a dezvoltării sectorului prin Programul Casa Verde, care a făcut ca peste 25.000 de familii din România să folosească deja sisteme verzi”.

INFORMAȚII UTILE

Inițiativa Central Europeană promovează cooperarea dintre statele membre ale Uniunii Europene și cele ne-membre în domeniile protecției mediului, turismului și agriculturii.

România a exercitat Președinția CEI în anul 2009, pentru prima dată de la dobândirea statutului de membru al Inițiativei. Printre obiectivele CEI se numără: cooperarea multilaterală economică, cooperarea transfrontieră și inter-regională. Statele membre ale Inițiativei Central Europene sunt: Albania, Austria, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina și Ungaria.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *