În perioada 1-5 septembrie 2014, la comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării al Gărzii Naționale de Mediu s-a desfășurat IMPEL Review Initiative (IRI) în domeniul conservării naturii, biodiversității și a ariilor protejate, la care au participat experți din cadrul Comisiei Europene și autorități de mediu din Olanda, Italia, Malta, Anglia, Scoția, Macedonia, Cehia și România. Delegațiile au fost conduse, din partea GNM, de Szep Robert, comisar general adjunct, iar din partea IMPEL (Rețeaua Uniunii Europene pentru Implementarea și Impunerea Legislației de Mediu) de vicepreședintele Rețelei, Chris Dijkens.
„Parteneriatul pe care autoritățile de mediu din România îl au cu rețeaua IMPEL este unul foarte important. Le-am propus partenerilor noștri, ca o colaborare pentru viitor, să abordăm împreună problematica ursului brun, să găsim împreună soluții cu privire la managementul acestei specii în adevăratul sens al cuvântului. O altă temă o reprezintă problema pajiștilor cu arbori, un tip de peisaj nereglementat până acum, specific îndeosebi zonei săsești și secuiești din Transilvania. Valoarea deosebită din punct de vedere al biodiversității pe care îl are acest tip de peisaj este în pericol și suntem obligați să căutăm și să găsim soluții”, a apreciat ministrul Attila KORODI.
Sesiunea finală a IMPEL Review Initiative (IRI) România a fost gazduită vineri, 5 septembrie, la sediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, eveniment la care au participat Anne Jugănaru, Secretar de Stat în cadrul MMSC, Florin Diaconu – Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu precum și reprezentanți ai conducerii GNM și ai MMSC.
Garda Națională de Mediu participă activ în Rețeaua IMPEL încă din 2004. Misiunea IMPEL este aceea de a contribui la protejarea mediului prin promovarea implementării și aplicării efective a legislației de mediu din UE.
„Suntem convinși că această întâlnire, dincolo de o agendă punctuală, contribuie la împărtășirea experienței și a bunelor practici din domeniul protejării mediului, între numeroase instituții de mediu. România este una dintre țările europene care are norocul ca pe teritoriul său să aibă peste 23 de arii naturale protejate, așa că trebuie să gândim pe termen mediu și lung strategii pentru protecția și gestionarea acestor comori ale sale. Rolul Dumneavoastră și al Garzii Naționale de Mediu este să ne ajutați să putem implementa aceste strategii și să generăm metodologia necesară pentru a putea proteja aceste ecosisteme cât mai bine”, a subliniat Anne Jugănaru, Secretar de Stat în cadrul MMSC.
La rândul său, Vicepreședintele Rețelei IMPEL, dl Chris Dijkens a mulțumit pentru invitația GNM de a prezenta preocupările instituțiilor de mediu ce activează în Rezervația Biosferei Delta Dunării. „Este o zonă deosebit de importantă și veți vedea rezultatele acțiunilor voastre, veți vedea că faceți o treabă bună acolo și sunteți bine pregătiți. Delta Dunării este foarte importantă pentru România, dar reprezintă și un patrimoniu global. Am identificat multe măsuri foarte bune pe care le aplicați și care ar putea fi folosite și în cadrul IRI, de către alte state”.
Printre aspectele care prezintă potențial de dezvoltare astfel încât legislația „verde” să fie implementată cât mai eficient este popularizarea, la nivlelul UE, a rezultatelor și acțiunilor de succes ale GNM, aplicarea consecventă a unor amenzi care să oblige conformarea la cerințele legislației din domeniul mediului a celor care săvârșesc infracțiuni, astfel încât sa nu mai continue, instruirea și informarea judecătorilor privind legislația de mediu.
„Ați avut o misiune importantă și vă mulțumim că ne apreciați munca de până acum. O să ținem cont de recomandările făcute și ne vom mai întâlni pentru a vă arăta cum am pus în practică cele discutate”, a conchis Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Florin Diaconu.