5 septembrie 2014 – O delegație a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice condusă de ministrul Attila KORODI a participat astăzi la Budapesta la reuniunea bilaterală pe probleme de mediu și dezvoltare rurală, desfășurată la Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria. În cadrul reuniunii la nivel înalt, România a prezentat părții ungare sistemul electronic pilot ELSYS – sistem care facilitează schimbul digitalizat de date privind transferurile internaționale de deșeuri.

 Sistemul software și aplicația web pilot au fost create de România în cadrul proiectului LIFE10ENV/RO/726, valoarea totală a proiectului fiind de 1.198.926 euro, 50% din costurile totale eligibile fiind suportate de Comisia Europeană.

Sistemul ELSYS reprezintă o soluție digitală la Regulamentul 1013/2006 privind înregistrarea datelor și instrumentarea notificărilor în cazul transferurilor internaționale de deșeuri. Practic, prin intermediul ELSYS operatorii economici care vor să transporte deșeuri pentru valorificare în afara României, sau din alte state în România, ori vor doar să tranziteze țara noastră cu astfel de transporturi vor putea să introducă online informaţiile necesare acestor activități și să obţină tot online acordul efectuării transferului. Aplicația reduce timpul alocat instrumentării documentelor cu cel puțin 20% și permite notificarea și raportarea on-line prin utilizarea semnăturii electronice.

În același timp, proiectul urmărește să interconecteze toate autoritățile responsabile de transferul deșeurilor care să poată urmări în timp real nu doar ruta pe care se deplasează autovehiculul/trenul, dar şi istoricul notificării: actele care au stat la baza emiterii acordului de transport, cantitatea pentru care s-a solicitat acordul, cantitatea care a fost introdusă în țară la momente diferite de timp, momentul exact al introducerii deşeurilor în instalaţia de valorificare. Totodată, sistemul permite vizualizarea în sistem GIS, a rutei propuse de către operatorul economic dând posibilitatea autorității competente (de mediu sau situații de urgență), dacă este cazul, să o modifice interactiv în funcţie de constrângerile teritoriale.

”Prin acest proiect România este printre primele țări din Europa Centrală și de Est care deține un sistem electronic dedicat transferurile internaționale de deșeuri. Am prezentat deja soluția noastră Bulgariei și Ungariei și sunt perspective bune să inițiem o Rețea Regională în acest domeniu. O altfel de interconectare regională ar simplifica întregul proces al transportului internațional de deșeuri și ar da șansa tuturor autorităților competente din statele conectate la sistem să monitorizeze mult mai bine aceste activități. Suntem în faza în care notăm fiecare observație a statelor partenere  pentru ca mai apoi să începem pilotarea sistemului”, spune Attila KORODI, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Precizăm că ELSYS este un sistem similar cu cele create de țări precum Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria (EUDIN) și țările nordice (TFS) fiind conceput pe bazele viitorului sistem unic european propus de Comisia Europeană.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *