Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) susține, prin programele pe care le gestionează, dezvoltarea municipiului Craiova și a județului Dolj.

 Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a predat astăzi 12 de microbuze școlare comunelor din județ, a semnat contractul de finanțare pentru Colegiul „Ștefan Odobleja” din Craiova și a prezentat proiectul viitorului stadion, care va fi construit în locul actualului Stadion „Ion Oblemenco”.

Prezent la conferința de presă organizată de Primăria Municipiului Craiova pentru prezentarea viitorului Stadion Oblemenco, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a precizat că proiectul este finanțat în proporție de 90% de MDRAP, prin Compania Națională de Investiții (CNI), și în proporție de 10% de Primăria Municipiului Craiova: „Valoarea totală a investiţiei este de 55 milioane de euro. Acum putem prezenta, în mod oficial, după ce s-a analizat concursul de soluţii, forma pe care o avea stadionul de la Craiova. Estimăm ca licitaţia de proiectare şi execuţie să înceapă în această lună, octombrie; zilele următoare este comisia interministerială de avizare. După această comisie, se aprobă indicatorii tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, practic, discutăm de chestiuni de zile”. Licitația pentru realizarea proiectării și execuția lucrărilor va avea loc imediat după publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial. Durata estimată a contractului este de 17 luni, din care pentru proiectare sunt alocate 2-2,5 luni, restul de timp fiind necesar pentru adaptarea la amplasament şi execuţia efectivă a lucrărilor de construcție.

Stadionul va avea 30.854 de locuri pentru spectatori, dintre care 624 pentru presă și 222 pentru persoane cu dizabilităţi. Suprafaţa terenului este de 76.971 mp, iar suprafaţa construită – de 21.727 mp. Construcția, cu o înălțime de până la 60 de metri, va avea 5 niveluri (parter și 4 etaje). Terenul de joc va fi prevăzut cu gazon natural, sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenare subterană vacuum, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugby. Stadionul va avea, de asemenea, patru tuneluri de acces de intervenţie pe teren, câte una pe fiecare colţ al stadionului de câte 6 metri înălţime, care sunt utile şi la organizarea concertelor şi va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetrală. Complexul sportiv cuprinde în incinta sa și amenajări exterioare: platforme de acces pietonal și zone verzi, căi de acces auto distincte pentru diferitele categorii de utilizatori, parcări pentru public (1123 locuri pentru autoturisme şi 74 de autocare/ maşini de intervenţie), presă și pentru forțele de intervenție și salvare, inclusiv helipad pentru aterizarea elicopterelor.

„Gradenele sunt prefabricate din beton armat şi sunt concepute în aşa fel încât din orice colţ al stadionului să existe vizibilitate perfectă a terenului de joc. Doamna primar a insistat foarte mult, şi am fost de acord pentru că a fost o propunere foarte bună, ca tribunele să fie foarte aproape de terenul de joc pentru a vedea cât mai bine jucătorii. Acoperişul conferă o imagine arhitecturală exterioară unică, dorind să fie o emblemă şi un reper pentru municipiul Craiova. Este realizat din tablă cu miez fonoabsorbant şi termoizolant şi este susţinut de o structură din fibre metalice. Zonele transparente sunt din sticlă acrilică şi policarbonat. Sub gradene sunt prevăzute spaţii pentru sportivi, grupuri sanitare, puncte de prim-ajutor, spaţii pentru presă, zonă de cazare sportivă cu 40 de camere şi facilităţi pentru recuperarea sportivilor, spaţii pentru evenimente, spaţii pentru bază şi administraţie. În afară de parcările din complex, alte 2.000 de locuri pentru autoturisme şi 80 pentru autocare vor fi puse la dispoziţie de primărie pe o rază de 2 kilometri distanţă”, a adăugat Liviu Dragnea.

Tot astăzi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a predat microbuzele destinate transportului de elevi din 12 comune și a semnat un contract de finanțare prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

„Am înmânat personal cheile pentru aceste microbuze școlare, pentru școlile din județul Dolj: 12 microbuze s-au repartizat astăzi, alte două au fost date inițial în fața Guvernului și mai urmează să vină încă 15 în tranșa a doua. Sunt foarte mulți copii care au nevoie de transport, mai ales acum când vine iarna. Este important mai ales pentru copiii care sunt în localități îndepărtate. Le-am recomandat șoferilor să circule cu maximă atenție, pentru că este vorba de transportul copiilor”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea la înmânarea cheilor.

Proiectul care a primit astăzi finanțare prin POR presupune realizarea de reparații capitale la Colegiul „Ștefan Odobleja” din Craiova. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii de educaţie în respectiva unitate de învățământ. Principalii beneficiari direcți ai investiției sunt cei peste 1800 de elevi ai colegiului și cele 135 de cadre didactice care vor profesa aici. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 2,7 milioane lei (circa 624.000 euro), iar durata prevăzută este de 6 luni.

Un alt contract de finanțare prin POR semnat recent de MDRAP vizează proiectul de reabilitare a Grupului Școlar ICM George Bibescu din Craiova ca școală de arte și meserii. Proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 14,95 milioane lei, echivalentul a 3,4 milioane euro, are termen de implementare 15 luni.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *