Comunicat de presă privind lansarea proiectului „Inițiativă pentru romii marginalizați” (ID 141022)

 • Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

• Axa prioritare 6 „Promovarea incluziunii sociale",

• Domeniul major de intervenție 6.2. „Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii"

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice anunță lansarea proiectului „Inițiativă pentru romii marginalizați".

Proiectul propus spre finanțare se derulează pe o perioadă de 18 luni, începând din Mai 2014 şi va contribui la creșterea oportunităților de angajare în muncă a persoanelor de etnie romă, prin facilitarea accesului la servicii de consiliere vocațională precum și a participării la diferite programe de formare profesională.

Proiectul are un caracter transnațional și vine să susțină preocupările ministerului în promovarea incluziunii active a grupurilor vulnerabile, respectiv a persoanelor de etnie romă prin implementarea de măsuri concrete de reintegrare socio-profesională. Prin implementarea activităților planificate, proiectul contribuie cu o investiție în capitalul uman, care se adresează în special tinerilor de etnie romă aflați într-o situație dificilă. Astfel, prin acest proiect se are în vedere dezvoltarea capitalului uman ca o resursă activă în economia națională.

Componenta 1 are ca obiectiv elaborarea unei cercetări privind nevoile specifice grupului țintă, prin realizarea analizei impactului și eficacității măsurilor adresate persoanelor de etnie romă.

Componenta 2 a proiectului este axată pe implementarea unui program integrat și sustenabil de sprijin adresat grupului țintă și anume:

1. Program integrat de orientare şi integrare profesională prin acordarea de servicii de informare şi consiliere profesională/vocațională şi de mediere a muncii, astfel încât beneficiarii direcţi să fie orientați spre un program de calificare adecvat și/sau un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale și așteptărilor lor.

2. Implementarea unui program de formare profesională pentru un număr de cca.100 persoane în meserii tradiționale, cum ar fi: modelator ceramică, artizanat, împletitor nuiele şi altele). Se vor organiza și ateliere practice, unde cursanții vor exersa ceea ce au acumulat pe perioada formării, sub îndrumarea instructorilor de practică (meșteșugari cu experiență).

3. Proiectarea şi implementarea unui program de formare profesională pentru un număr de cca.550 persoane în diferite meserii, cum ar fi: ospătar, lucrător comerț, cameristă, zidar, lucrător în construcții, tinichigiu etc.

Componenta 3 se bazează pe stimularea și susținerea spiritului antreprenorial al tinerilor de etnie romă, prin formarea unui număr de cca. 100 persoane în competențe antreprenoriale și ulterior prin lansarea unei Competiții naționale care are ca scop ca cele mai bune 30 idei de afaceri să fie premiate şi sprijinite financiar şi practic, aplicând o procedură de evaluare şi selecţie din toate persoanele participante la program.

Realizarea de campanii de sensibilizare și promovare, așa cum sunt prevăzute în cadrul componentei 4 a proiectului, constituie de asemenea un pachet de acţiuni importante în demersul nostru de a sensibiliza și motiva pe de o parte opinia publică, pe de altă parte grupul țintă, cu privire la oportunitățile oferite de meseriile tradiționale și nu în ultimul rând, de a evidenţia importanța creșterii continue a nivelului de calificare, pentru accesarea unui loc de muncă mai bun și mai bine plătit.

 

Mai multe informaţii se pot obţine consultând pe parcursul derulării proiectului site-ul ministerului http://www.mmuncii.ro sau solicitând informaţii la adresa de e-mail implementareproiecte@mmuncii.ro.

Persoană de contact – Irina CRĂCIUN, Manager proiect – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *