După 29 de pagini – ale raportului de audit – pline cu ”nu s-au respectat prevederile legale”, ”trebuia” (dar nu s-a făcut), ”documente obligatorii” (care nu există), ”nu a fost îndeplinită obligația legală de a acționa corectiv, prompt și responsabil ori de cîte ori se constată încălcări ale legalității și regularității în efectuarea unor operațiuni sau în realizarea unor activități în mod neeconomic, ineficace sau ineficient” și după cele 7 episoade publicate de noi, privind ”matrapazlâcurile”, ”golăniile”, ”bazaconiile” comise la nivelul DSVSA Argeș, vă invităm să trageți singuri concluziile și să răspundeți la întrebarea: ”Directorul executiv Sorin Sorescu ar trebui demis din funcția de conducere sau nu?”
Înainte să răspundeți la această întrebare haideți să ne amintim – pe scurt – aspectele prezentate de noi pe parcursul publicării serialului – Management – liberal – defectuos la DSVSA Argeș … cu iz penal (chiar)
Episodul – 1. Lucrări plătite, deși nu au fost prevăzute în Caietul de Sarcini.
Episodul – 2: Bunuri cedate fără a fi recuperată contravaloarea lor.
Episodul – 3: Posibile plăți necuvenite cu titlu de despăgubire pentru pagube colaterale plătite de DSVSA Argeș
Episodul – 4: Cum îi ține directorul executiv ”cu dinții la gard” pe medicii veterinari din teritoriu. Cine împarte banii (contractele), deține controlul … nu-i așa?
Episodul – 5: Două autoturisme de serviciu distruse, pagube neevaluate, prejudicii nerecuperate … nimeni nu e tras la răspundere.
Episodul – 6: ”Golăneală” cu carburanții auto.
Episodul – 7: Fals intelectual la DSVSA Argeș?
Băi, ăștia de la ANSVSA, ați dispus și voi o cercetare disciplinară? Sunt, totuși, 29 de pagini în care se prezintă ilegalități, nereguli, încălcări de norme legale, se semnalează posibile prejudicii cauzate statului … nimic? Ați și aruncat batista pe țambal?
Ca în multe instituții de stat și la ANSVSA se practică o ”mânăreală mizerabilă” folosită mișelește pentru salvarea piloșilor, cunoscută de toată lumea și tolerată, de zeci de ani, la nivel superior – până la conducerea Guvernului – și anume:
Auditorii externi (tot din cadrul unei instituții de stat) vin și constată nereguli de genul celor prezentate de noi și evită să propună sancțiuni radicale motivând că: ”domnule noi relevăm, arătăm, ce nereguli s-au comis la entitatea auditată, iar conducerea ierarhic superioară a acesteia urmează să dispună măsuri disciplinare, pe baza celor constatate de noi ”.
Conducerea ierarhic superioară – în cazul nostru ANSVSA – vine și spune: ”domnule, dacă ăia răii, durii, de la instituția de audit nu au propus pedepse drastice înseamnă că nu e nimic grav acolo, așa că nu trebuie aplicate alte sancțiuni disciplinare”.
Uitați așa, aruncând responsabilitatea de la unul la altul, scapă toți ăștia care își bat joc de lege, de patrimoniul și banii statului.
Mai putem spune în România că ”unde-i lege nu-i tocmeală”?
Uitați că ”tocmeala argeșeană” există și a dat roade – Sorin Sorescu e încă director executiv la D.S.V.S.A. Argeș.
PS
Vor urma și alte dezvăluiri.